7 maart 2018

Waarom vuur alleen niet genoeg is

Waarom vuur alleen niet genoeg is.

 

“Kan ik eens met jou praten? Ik wil weten waar mijn passie ligt. Ik zit al een tijd niet lekker in mijn vel en ik wil zo graag weten waar mijn vuurtje harder van gaat branden.”

Het was een telefoongesprek. Dat was maar goed ook, want mijn mond viel even open van lichte verbazing. Hoeveel toeval kan er zijn? Deze vraag vind ik wekelijks in mijn inbox. Misschien is het een trend, misschien komt het omdat de economie aantrekt, maar het lijkt alsof veel mensen op zoek zijn naar hun passie. Mijn coachees worstelen met deze vraag. Maar ook vrienden of collega’s.

Dat daar op ingespeeld wordt is ook zichtbaar op sociale media. Grote tweedaagse seminars die ‘life changing’ zijn. ‘Leef je leven zoals jij dat wil! Of ‘Het leven is geen generale repetitie, word wakker!’

Het lijkt ook zo aantrekkelijk: Een zingevende invulling van het dagelijks leven. Waarbij werk niet meer als werk voelt. Daardoor heb je ook meer innerlijke rust. Je kan weer genieten. Eindelijk valt alles op z’n plek. Jij kan volledig jezelf zijn, werk wordt weer leuk, daardoor ben je meer in contact met jezelf en anderen, wordt tijd een ander begrip en is er geen druk meer.

Wie wil dat nou niet?

Toegegeven, dit perfecte plaatje triggert mij ook. En met mij vele anderen, naar het blijkt.

Alleen, hoe kom je daar?

1: De vraag achter de vraag

 Zo’n powerseminar kan je een mooie kickstart geven. Tegelijkertijd valt het mij op dat er weinig aandacht gaat naar de meest essentiële vraag: Wat is de vraag achter de vraag?

Gaat het wel over je passie, of wil je eindelijk jezelf eens op de eerste plaats zetten? Waar wil je misschien van weg? Wat moet er stiekem allemaal slagen? Gaat het over ruimte nemen? Of eigenlijk over controle hebben en houden?

Ik merk in mijn gesprekken dat, vaak onbewust, geprobeerd wordt alles in één missie te stoppen. Een compleet plaatje hebben we voor ogen, waar alles op z’n plek valt.

Het ontrafelen van je behoeften is dus een logische, belangrijke eerste stap.

2: In beeld brengen van overtuigingen

 Een ander aandachtspunt gaat over gedragsverandering. We zitten allemaal vol met patronen en gewoontes. Dus stel dat je je passie gevonden hebt, je weet waar je naar toe wil. Hoe gaan die oude gedragingen dan de kop opsteken? Welke stemmetjes zeggen iets tegen je? Wat kunnen we doen zodat het je gaat helpen i.p.v. tegenwerken?

De tweede stap gaat over je overtuigingen onder de loep nemen.

3: Light the fire!

En dan het vuurtje. Klein vuur. Groot vuur. Veroorzaakt door een vonk. Te gek als je weet en voelt waar dat bij jou zit. Een enorme motor die voor veel voortstuwende positiviteit zorgt. Een mooie zoektocht naar waar je nou echt blij van wordt. Sprankel in de ogen, kriebels in de buik. Gaan!

 

Belangrijk is dus de volgorde. Kritische aandacht voor de gehele vraag.

En even kort door de bocht: neem de tijd voor je zoektocht. Doe het grondig. Dan branden de vuurtjes het langst is de ervaring.

En weet je waar ík nou echt blij van word? Waar mijn vuur zit? In dit! Door het bos struinen, andermans vuurtjes aanwakkeren en samen zoeken naar waar jij een sprankel van in je ogen krijgt. Dat is het leukste wat er is 🙂

Wil je ook eens weten wat er voor jou mogelijk is? Bel of app me even, dan kunnen we overleggen wat voor jou het beste werkt.

Groet! Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

maaike’shersenspinsels

Nieuwsgierig naar mijn hersenspinsels en activiteiten?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief(4 à 5 keer per jaar)